Dankzij internetmakelaars verkopen steeds meer mensen hun huis zelf. Het is eenvoudig en een internetmakelaar kan je veel geld besparen. In onderstaande tabel maken we een vergelijking van de kosten en diensten van de grootse 3 internetmakelaars en maken de balans op ten opzichte van De Gratis Makelaar.
Er zijn veel overeenkomsten tussen de verschillende internetmakelaars, maar ook grote verschillen. De kosten variëren bijvoorbeeld sterk. Makelaarsland is veruit de duurste, maar nog steeds goedkoper dan een reguliere makelaar. Zelfverkopen biedt een vergelijkbare service als Makelaarsland en kost al een stuk minder.
De Gratis Makelaar valt op met de laagste prijs: € 0,-. Daar komt nog eens bij dat we meer doen dan de andere internetmakelaars. Wij geven bijvoorbeeld ondersteuning bij je Open Huis, zodat je er niet alleen voor staat. Bovendien zorgen we voor professionele foto’s van je woning, zodat de advertentie er aantrekkelijk uit komt te zien.
De Gratis Makelaar heeft een eerlijk, transparant biedingssysteem waarmee we ons verder onderscheiden van andere internetmakelaars. Dit systeem is prettig voor de potentiële kopers, omdat zij precies kunnen zien hoeveel er op de huizen wordt geboden. De verkoper heeft er ook baat bij, want dankzij ons biedingssysteem zorgen we voor de beste verkoopopbrengst. Gemiddeld 14 procent boven de vraagprijs.
De keuze voor jouw internetmakelaar wordt daarmee eigenlijk vrij eenvoudig.
Met de komst van internet is er heel veel veranderd en langzaamaan is alles online te regelen. Van een nieuwe telefoon tot het verkopen van je huis: alles kan via het internet. En sinds 2017 is het, met de komst van De Gratis Makelaar, mogelijk om je woning te verkopen via een online makelaar. Dus zonder de kosten van een duur “ouderwets” makelaarskantoor!
Maar hoe werkt een online makelaar of een internetmakelaar? En wat is het verschil tussen een online makelaar en een traditioneel makelaarskantoor? Krijg je wel de beste prijs als je je woning online verkoopt, en wat is het verschil in kosten tussen De Gratis Makelaar en de traditionele makelaar?
In de basis is een internetmakelaar hetzelfde als een traditionele makelaar: beide hebben een gedegen opleiding moeten volgen om zich makelaar te mogen noemen, en moeten jaarlijks hun kennis bijspijkeren. De opleiding is dus gelijk maar daarna stoppen de overeenkomsten wel.
Een traditionele makelaar neemt je graag alles uit handen. Zij maken de foto’s, de tekst voor de advertentie, bepalen de verkoopprijs en de verkoopstrategie, leiden potentiële kopers rond in je woning en stellen de koopakte op.
Daarnaast voeren zij de onderhandelingen. Full-service dienstverlening dus, die betaald wordt met een courtage regeling. Een traditionele makelaar krijgt een percentage van de verkoopprijs, met daar bovenop meestal een bonus wanneer er overboden is op een huis. Over het bedrag boven de vraagprijs betaal je dan 10% bonus aan de makelaar.
Een internetmakelaar, die een online kantoor voert, geeft kopers vaak de mogelijkheid om een aantal dingen zelf te doen. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van de omschrijving van de woning of het doen van de rondleidingen. Een internetmakelaar regelt dan onder andere de zaken waar specialistische kennis voor nodig is.
De verkoper van de woning is dus veel actiever betrokken bij de verkoop en dat biedt mogelijkheden om de kosten voor de verkoper te verlagen.
Sinds 2017 is De Gratis Makelaar actief als online makelaar of internetmakelaar en daarbij is het verkopen van een woning zelfs gratis voor de verkopende partij.
Waar je bij een online makelaar soms ook zelf de foto’s moet maken van de woning is dat bij De Gratis Makelaar niet het geval. De foto’s van je woning zijn namelijk zo’n belangrijk onderdeel van de verkooppresentatie, dat deze beter door een professional kunnen worden gemaakt.
Een internetmakelaar begeleid, net als de traditionele makelaar, het verkoopproces van de woning; alleen vindt een gedeelte van het verkoopproces online plaats. Wanneer je kiest voor De Gratis Makelaar komt er allereerst een professional met lokale marktkennis je woning bekijken en opnemen.
Daarna ontvang je een advies vraagprijs voor je woning. Wil je van die prijs afwijken? Dat kan. De internetmakelaar geeft je advies en als verkoper bepaal je de uiteindelijk vraagprijs zelf.
Een woning verkopen, of je dit nu via de internetmakelaar of via een traditionele makelaar doet, gaat nu eenmaal makkelijker met goede foto’s. De Gratis Makelaar regelt daarom dat er goede foto’s van je woning worden gemaakt.
Dit is overigens niet bij elke internetmakelaar hetzelfde. Soms zijn er extra kosten verbonden aan het laten maken van foto’s, of wordt er verwacht dat je dit zelf doet. Elke online makelaar heeft daar zijn eigen handelswijze in.
Je huis verkopen met een online makelaar gaat dus iets anders. Je kan meer betrokken zijn bij de verkoop, en bij De Gratis Makelaar kan je ervoor kiezen om zelf de aanbiedingstekst of omschrijving van je woning te maken.
Vind je het schrijven van een goede woningpresentatie toch lastig? Geen probleem! Je kunt De Gratis Makelaar uiteraard ook gewoon vragen om dit voor je te doen. Tegen betaling maakt de online makelaar dan een professionele omschrijving van jouw woning.
Je woning verkopen gaat eigenlijk altijd via Funda. Een online makelaar kan je woning ook presenteren op Funda. Sommige online makelaars zijn niet meer dan een doorgeefluik naar Funda toe omdat je daar als particulier niet op mag adverteren.
Je hebt dus in ieder geval een makelaar, online of traditioneel, nodig om je woning op Funda te krijgen.
De Gratis Makelaar plaatst jouw woning uiteraard ook gratis op Funda, maar biedt daarnaast ook veel ondersteuning bij de verkoop van je huis.
Wanneer je huis online te koop staat, zowel op Funda als op andere woningsites, zal je, zeker in deze krappe markt, niet lang hoeven wachten tot de eerste potentiële kopers zich melden voor een bezichtiging.
De Gratis Makelaar biedt jou de kans om de rondleidingen zelf te verzorgen, daarom is de verkoop van je woning ook kosteloos. Je kan als verkoper actief betrokken zijn bij de verkoop en daardoor duizenden euro’s besparen op de makelaarskosten.
Wil je graag dat er toch iemand de rondleidingen voor je doet? Dan kies je een ander verkooppakket en worden de rondleidingen verzorgd door een hostess of de makelaar zelf.
Tot hier is het verkoopproces van een internetmakelaar redelijk vergelijkbaar met het traditionele makelaarskantoor. De online makelaar is betrokken bij de verkoop van je woning en je kan zelf ook iets bijdragen door de aanbiedingstekst te maken en de rondleidingen te doen.
Waar je bij de traditionele manier van verkopen nu gaat wachten op de eerste biedingen gaat dit bij De Gratis Makelaar anders.
De Gratis Makelaar heeft een innovatief online biedplatform gecreëerd waar kopers online kunnen bieden op een woning, en hun bod nog kunnen verhogen als ze overboden worden. Alles gaat geheel transparant en dat is zeker anders dan de traditionele manier van verkopen.
Na afloop van de biedprocedure kan je als verkoper besluiten de woning te gunnen aan een van de bieders.
Het voordeel van deze internetmakelaar, De Gratis Makelaar, is dus dat de het verkoopproces open en eerlijk is. Wil je de woning heel graag hebben? Dan kun je ervoor kiezen je bod te verhogen. De Gratis Makelaar zorgt, mede dankzij het unieke biedplatform, voor de beste verkoopprijs voor jouw woning.
Een internetmakelaar heeft dus zeker voordelen ten opzichte van een traditionele makelaar. Beide zijn goed opgeleid en ook een internetmakelaar kan je professioneel en persoonlijk begeleiden bij de verkoop van je woning.
Een groot verschil tussen de internetmakelaar en de reguliere makelaar is uiteraard de prijs. De Gratis Makelaar kost je, wanneer je dus zelf de rondleidingen doet en de omschrijving verzorgt, helemaal niets.
of: