De huizenmarkt is nog steeds oververhit. Dat betekent dat zelf een huis verkopen in deze tijd voor veel mensen een optie is. Het belangrijkste argument voor mensen om zelf hun huis te verkopen is de flinke kostenbesparing. Zelf je huis verkopen bespaart je immers de kosten van een verkoopmakelaar. Deze berekent een courtage voor de bemiddeling bij de verkoop, soms een vast bedrag, soms een percentage van de verkoopprijs. Daar komen vaak nog extra kosten bij, bijvoorbeeld voor het maken van foto’s of het maken van een verkoopbrochure en advertentie. Deze kosten lopen vaak op tot duizenden euro’s. Die spaar je uit als je besluit om zelf je woning te verkopen.

Bespaar óók 5.000 euro

Zijn er nog meer voordelen als je besluit zelf je woning te verkopen?

Er zijn nog meer belangrijke voordelen als je besluit zelf je huis te verkopen. Je doet zelf de bezichtigingen, dus bepaalt direct in overleg met een geïnteresseerde wanneer die plaatsvindt. Dat kan dan dus ook ’s avonds of in het weekend als dit jullie beiden uitkomt. Je wordt nooit meer geconfronteerd met een telefoontje van de makelaar terwijl je op je werk bent met de mededeling: ik heb net een afspraak gemaakt met een mogelijke koper, morgen om 14.00 wil ik een bezichtiging komen doen. Leuk, als je dat zo kort van tevoren hoort en vervolgens nog halsoverkop aan de slag moet om het huis aan kant te hebben voor het bezoek. Dat heb je niet als je zelf de afspraak plant, een koper die echt belangstelling heeft wil heus wel een dag langer wachten om te komen kijken als hij weet dat hij de eerste is. 

De huizenmarkt leent zich voor zelf je huis verkopen

De huizenmarkt is al sinds 2015 zeer actief. Een woning zelf verkopen is dan ook vaak redelijk eenvoudig. Natuurlijk zijn er regio’s in Nederland waar de huizenverkoop niet zo vlot gaat, daar kun je vaak beter een makelaar in de arm nemen die een potentieel aan klanten heeft dat kan worden aangeschreven om te peilen of er interesse is. Maar als je zelf een woning wilt verkopen die is gelegen in een plaats die relatief populair is, dan is het vaak geen enkel probleem om dit zonder tussenkomst van een makelaar te doen.

Makelaars proberen huiseigenaren te weerhouden van zelf hun huis verkopen

Makelaars proberen huiseigenaren soms te weerhouden van het zelf verkopen van hun woning. Ze wijzen vooral op de nadelen en de risico’s. Uiteraard doen makelaars dit omdat ze bang zijn voor hun broodwinning. Nu hoeven de meeste makelaars daarvoor niet te vrezen, zeker niet zolang de huizenmarkt in Nederland goed loopt. Zelfs de coronacrisis waar Nederland vanaf maart 2020 door werd overvallen heeft niet geleid tot een dip in de huizenmarkt. Experts verwachten een slechts geringe daling van de huizenprijzen de komende 1 tot 2 jaar. Daarna zullen de prijzen naar verwachting alweer stijgen.

Bekijk de video of lees verder onder de video:

Bespaar óók 5.000 euro

Tips:
Ga jij zelf je huis verkopen, al dan niet met de hulp van een internetmakelaar? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

1. Zorg voor goed beeldmateriaal

Zelf je huis verkopen begint bij je advertentie. Je wilt dat mensen gelijk een goede indruk hebben van je huis. Mooie beelden maken daarbij het grootste verschil. Dat vraagt meer dan een rondje door het huis met je telefoon. Investeer in een goede fotograaf die gespecialiseerd is in woningfotografie. Een video kan er ook voor zorgen dat je advertentie beter opvalt. Video / fotografie vanuit de lucht met een drone is ook het overwegen waard als je de omgeving van je huis beter wilt laten zien. Bij De Gratis Makelaar wordt de fotografie trouwens voor je geregeld zonder kosten.  

2. Zet je advertentie op meerdere websites

Maak gebruik van zo veel mogelijk verschillende websites om je woning onder de aandacht te brengen. Zo bereik je zoveel mogelijk mensen als je zelf je huis wilt verkopen. Denk aan De Gratis Makelaar, Huislijn, Jaap.nl, Pararius, maar ook Marktplaats. Funda is dé huizenwebsite van Nederland. Hier kun je zelf geen advertentie plaatsen, maar een internetmakelaar kan dat wel voor je doen. De Gratis Makelaar maakt gebruik van al deze kanalen.

3. Gebruik social media / kennissenkring

Advertenties zijn makkelijk te delen op Facebook. Hiermee kun je je publiek vergroten. Misschien dat je vrienden of familie het bericht ook willen delen. Zo bereik je al gauw heel veel mensen. Bovendien zijn mensen soms eerder geneigd te reageren als ze de tip van een kennis hebben gekregen. Gebruik deze kanalen dus bij het zelf verkopen van je huis.

4. Open Huizen Dag

Tijdens de Open Huizen Dag zijn veel huizenjagers op de been. Je kunt op zo’n dag veel extra bezoekers over de vloer krijgen als je zelf je huis wilt verkopen. Van woningen die meedoen, is 12 weken later 47 procent verkocht. Bij woningen die niet meededen was slechts 31% verkocht.

5. Verkoopstyling

Huur een professional in om je huis te stylen. Zeker als je je woning zelf gaat verkopen en er dus geen makelaar over de vloer komt om deze te bekijken. Dit doe je natuurlijk voordat je foto’s maakt en een Open Huis organiseert. Een professional kijkt op een heel andere manier naar je woning en is op de hoogte van de laatste trends. Het kost extra geld, maar je hebt een grote kans dat het je een hogere verkoopprijs oplevert. 70% van de gestylde woningen wordt binnen 3 maanden verkocht.

 

Bespaar óók 5.000 euro

De woningnood in Nederland maakt je huis zelf verkopen eenvoudiger

Er is een enorm tekort aan woningen in Nederland. Dit tekort bedraagt rond de 300.000 huizen, vooral in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland. Als je een woning zelf wilt verkopen in één van deze provincies is de kans groot dat je dat weinig moeite zal kosten. Maar ook in andere regio’s stijgt de vraag naar koopwoningen. De coronacrisis zorgt ervoor dat meer mensen buiten de Randstad willen gaan wonen waar meer ruimte is en de woningen groter tegen dezelfde of een lagere prijs. Dit kan een voordeel zijn als je zelf je woning wilt verkopen.

 

Heeft het zelf verkopen van je huis ook nadelen?

Voordat je besluit om het zelf verkopen van je huis serieus te gaan oppakken, moet je wel bedenken dat er ook nadelen zijn. De makelaar is een professional. Hij doet dagelijks bezichtigingen en weet dus hoe dit moet worden aangepakt. Daarnaast zorgt een makelaar ook voor goede foto’s op de bekende huizenwebsites zodat je huis goed onder de aandacht wordt gebracht. En, ook niet geheel onbelangrijk, hij is objectief. Een makelaar zal niet van zijn stuk worden gebracht als een koper tijdens de bezichtiging met flinke kritiek komt. Hij weet dat dit een tactiek is om mogelijk een lagere prijs te kunnen bedingen. Een huiseigenaar voelt zich vaak persoonlijk aangesproken als een mogelijke koper klagend en zuchtend door het huis loopt, opsommend wat er allemaal moet worden opgeknapt en wat dat wel niet moet gaan kosten.

 

Onderhandelen over de prijs ligt niet iedereen even goed

Wanneer je besluit je huis zelf te verkopen moet je er rekening mee houden dat je zelf moet onderhandelen over de prijs. De makelaar geeft je normaal gesproken een richtprijs. Dat is de prijs waarvoor je huis in de verkoop gaat. Ook die prijs moet je zelf bepalen als je geen gebruik maakt van de diensten van een makelaar. Een taxatie kan een goede richtprijs opleveren. Maar als er een belangstellende komt die een bod doet, moet je goed kunnen inschatten of het een realistisch bod is of dat je jezelf misschien tekort doet. Het is daarbij belangrijk te weten of het huis wellicht achterstallig onderhoud heeft en in hoeverre de woning verduurzaamd is.

Bespaar óók 5.000 euro

Let op het aanvragen van een energielabel voor de woning

Het is verplicht om voor een woning die je zelf wilt verkopen een energielabel aan te vragen. Dit label wordt aangegeven met een letter tussen de A en de G. A staat voor een zeer duurzaam huis, G voor een woning die geen verduurzamende voorzieningen heeft. Hoe hoger het energielabel, hoe gunstiger en hoe hoger de prijs die je voor de woning kunt vragen. Tot 2021 kan een energielabel nog vrij voordelig worden aangevraagd. Daarna moet er een taxateur voor langskomen en ben je voor het verkrijgen van het label al snel enkele honderden euro’s kwijt. Je kunt ervoor zorgen een hoger energielabel te krijgen voor een huis dat je zelf gaat verkopen door bepaalde maatregelen te treffen of te laten treffen. Je kunt daarbij denken aan het laten plaatsen van dubbelglas, het isoleren van het dak, de vloeren en de muren van de woning of het plaatsen van een warmtepomp, hybride CV installatie of zonnepanelen.

 

De juridische kant van de verkoop van zelf je woning verkopen

Er zit ook nog een juridische kant aan je woning zelf verkopen. Als je een makelaar in de arm neemt dan regelt deze het voorlopig koopcontract. Hierin staan alle rechten en plichten van zowel de koper als de verkoper vermeld. Nu kun je ook dat zelf doen en een voorbeeldcontract van internet halen, maar als er ook maar een komma verkeerd staat kan dat soms grote en vervelende consequenties hebben. Als de koper achteraf gaat klagen over verborgen gebreken moet je ook stevig in je schoenen staan om daar goed uit te komen.

 

De internetmakelaar – de gulden middenweg

Een trend die de laatste jaren steeds populairder wordt is de internetmakelaar. Dit is een service die het midden houdt tussen zelf je woning verkopen of alles overlaten aan een makelaar. Als je voor het zelf verkopen van je huis gebruik maakt van een internetmakelaar dan doe je bepaalde dingen zelf. Je maakt zelf de foto’s voor de advertentie en doet zelf de bezichtigingen. Ook onderhandelen over de prijs doe je zelf, al kun je dit soms ook doen door tussenkomst van de makelaar. De internetmakelaar zorgt, als er overeenstemming is, voor het opstellen van het voorlopig koopcontract en voor de ondertekening daarvan. Vervolgens maak je zelf een afspraak bij de notaris voor de overdracht. Omdat de koper hiervan de kosten voor zijn rekening moet nemen, mag deze bepalen bij welke notaris de akte zal passeren.

 

Verkoop je huis zelf maar denk goed na over welke keuzes je maakt

Zelf je huis verkopen is een optie, zeker als het om een huis gaat dat naar verwachting snel kan worden verkocht. Wil je je huis te koop zetten en een deel van de zaken die daarmee verband houden zelf regelen, zet dan vooraf voor jezelf op een rijtje wat je zelf wilt doen en waar je de hulp van een makelaar bij wilt. Als je dat helder hebt kun je op zoek gaan naar een internetmakelaar die precies de dienstverlening kan leveren die jij nodig hebt. Nu kun je hopelijk succesvol je woning zelf verkopen. Vergeet daarbij niet om netwerken in te schakelen zoals familie en vrienden, maar ook sociale media zijn een prima platform om te laten weten dat je je huis zelf gaat verkopen.

 

Bespaar óók 5.000 euro