Steeds meer mensen verkopen hun huis zelf, zonder hulp van een traditionele makelaar. In 2015 verkocht één op de twintig verkopers zelf hun huis. Sindsdien zijn internetmakelaars alleen maar groter geworden. De groei van internetmakelaars is tot de dag van vandaag een belangrijke trend in de makelaardij.

Het is niet vreemd dat steeds meer mensen hun huis zelf verkopen. Internetmakelaars maken het steeds eenvoudiger en het proces heeft bepaalde voordelen ten opzichte van een meer traditionele aanpak. 

Voordelen van huis zelf verkopen

Je huis verkopen zonder makelaar bespaart je veel geld. Dat is de belangrijkste reden waardoor mensen besluiten het zelf te doen. Een traditionele makelaar rekent vaak een courtage. Dat is meestal een percentage van de uiteindelijk verkoopprijs. Verkoop jij je huis voor € 250.000? Een makelaar die 1,5% courtage rekent ontvangt dan € 3750. In sommige gevallen komen hier nog opstartkosten bovenop. Dat is veel geld dat je kunt besparen door het zelf te doen.

Als iemand interesse heeft in je woning nemen ze contact op met jou. Dat betekent dat jij direct contact hebt en zelf kan bepalen wanneer iemand langs kan komen. Wil de potentiële koper graag ’s avonds of in het weekend een bezichtiging komen doen? Geen probleem! 

Jij kent je huis beter dan de beste makelaar. Als jij je enthousiasme voor je woning over weet te brengen op bezoekers werkt dit in je voordeel! Je kunt alles vertellen over de dichtstbijzijnde restaurants, de favoriete speelplaatsen van de kinderen en de leuke sfeer in de buurt. Zo’n persoonlijke touch kan een potentiële koper zomaar overtuigen. 

Nadelen van huis zelf verkopen

Voordat je besluit zelf je huis te verkopen, is het goed om te weten waar je aan begint. Wie geen gebruik maakt van een makelaar, moet zelf op veel dingen gaan letten.

Er komt veel kijken bij de verkoop van een woning. Dat betekent dat je veel moet doen en regelen als je zelf je woning gaat verkopen. Je moet zelf de vraagprijs en ondergrens bepalen, goed beeldmateriaal voor je advertenties regelen, open huizen organiseren en ga zo maar door. Wees bereid om veel tijd te steken in de verkoop van je woning als je het zelf gaat doen. Het gaat verder dan het plaatsen van een advertentie op Marktplaats!

De overdracht van een huis is een juridische handeling. Dit betekent dat de wet rechten en plichten heeft bepaald voor de koper én verkoper. Een makelaar weet hier alles van, jij waarschijnlijk niet. In sommige gevallen kan een koper verhaal komen halen als er iets mankeert aan de woning. Het kan gebeuren dat je juridisch niet goed gedekt bent en financieel aansprakelijk bent. Een makelaar neemt deze zorgen weg en regelt de juridische aspecten rondom je verkoop.

Onderhandelen hoort bij de verkoop van een huis, maar veel mensen zijn daar van nature niet goed in. Een makelaar daarentegen heeft hier volop ervaring mee en zal in sommige gevallen iets meer uit de onderhandelingen kunnen halen. Hij is beter bekend met de huizenmarkt en weet goed wat wel en niet redelijk tijdens het onderhandelen.

Een makelaar maakt het adverteren van je woning makkelijk. Een makelaar zet jouw huis voor je op Funda. Dat is dé huizensite van Nederland, maar alleen makelaars kunnen daar een advertentie plaatsen. Ook heeft de makelaar andere kanalen beschikbaar om je woning mee te adverteren. Denk bijvoorbeeld aan de website van de makelaar zelf en social mediakanalen. 

Internetmakelaars: de gulden middenweg

Wil je de voordelen van het zelf verkopen, maar minder risico’s? Overweeg dan een internetmakelaar. Een internetmakelaar is een stuk voordeliger dan een traditionele makelaar en neemt een deel van de werkzaamheden van je over.

De Gratis Makelaar kost je bijvoorbeeld helemaal niets, maar ze regelen wel de inmeting, fotografie, plaatsing op Funda, het opstellen van de koopakte en meer! Dat zijn al een stuk minder zorgen voor jou als verkoper. Bovendien zijn er optionele diensten waarmee je nog meer werk uit handen kunt geven. Veel minder werk en veel voordeliger dan een traditionele makelaar.

Nieuwsgierig wat verschillende internetmakelaars voor je kunnen doen en hoeveel dat kost? Vergelijk internetmakelaars met dit overzicht.

Tips:
Ga jij zelf je huis verkopen, al dan niet met de hulp van een internetmakelaar? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

1. Zorg voor goed beeldmateriaal
De verkoop van je woning begint bij je advertentie. Je wilt dat mensen gelijk een goede indruk hebben van je huis. Mooie beelden maken daarbij het grootste verschil. Dat vraagt meer dan een rondje door het huis met je telefoon. Investeer in een goede fotograaf die gespecialiseerd is in woningfotografie. Een video kan er ook voor zorgen dat je advertentie beter opvalt. Video / fotografie vanuit de lucht met een drone is ook het overwegen waard als je de omgeving van je huis beter wilt laten zien. Bij De Gratis Makelaar wordt de fotografie trouwens voor je geregeld zonder kosten. 

2. Zet je advertentie op meerdere websites
Maak gebruik van zo veel mogelijk verschillende websites om je woning onder de aandacht te brengen. Denk aan Huislijn, Jaap.nl, Pararius, maar ook Marktplaats. Funda is dé huizenwebsite van Nederland. Hier kun je zelf geen advertentie plaatsen, maar een internetmakelaars kan dat wel voor je doen. De Gratis Makelaar maakt gebruik van al deze kanalen.

3. Gebruik social media / kennissenkring
Advertenties zijn makkelijk te delen op Facebook. Hiermee kun je je publiek vergroten. Misschien dat je vrienden of familie het bericht ook willen delen. Zo bereik je al gauw heel veel mensen. Bovendien zijn mensen soms eerder geneigd te reageren als ze de tip van een kennis hebben gekregen.

4. Open Huizen Dag
Tijdens de Open Huizen Dag zijn veel huizenjagers op de been. Je kunt op zo’n dag veel extra bezoekers over de vloer krijgen. Van woningen die meedoen, is 12 weken later 47 procent verkocht. Bij woningen die niet meededen was slechts 31% verkocht. 

5. Verkoopstyling
Huur een professional in om je huis te stylen. Dit doe je natuurlijk voordat je foto’s maakt en een Open Huis organiseert. Een professional kijkt op een heel andere manier naar je woning en is op de hoogte van de laatste trends. Het kost extra geld, maar je hebt een grote kans dat het je een hogere verkoopprijs oplevert. 70% van de gestylde woningen wordt binnen 3 maanden verkocht.

Meld je direct aan