Vanaf juni 2018 kun je bij De Gratis Makelaar je koopcontract digitaal ondertekenen. Geen gedoe met een papierwinkel die uitgeprint, ingescand en heen en weer gestuurd moet worden. Bovendien is deze manier van ondertekenen heel veilig. En ook nog eens beter voor het milieu!

 

Digitaal ondertekenen voorkomt identiteitsfraude

Het digitaal ondertekenen wordt in samenwerking met iDIN gedaan. Deze partij controleert de identiteit van alle partijen die ondertekenen. iDIN is het gezamenlijk initiatief van diverse grote Nederlandse banken, waarmee de identiteit van koper en verkoper kan worden vastgesteld.

Bekijk hier alle veelgestelde vragen over ondertekenen met iDIN.

 

Wanneer niet digitaal ondertekenen?

Een digitale ondertekening is alleen mogelijk als zowel de koper als verkoper voor deze manier van ondertekenen kan kiezen. Bij De Gratis Makelaar is digitaal ondertekenen inmiddels de standaard maar er zijn redenen waarom dit niet mogelijk is.

  • De deelnemers moeten aangesloten zijn bij één van de deelnemende banken.
  • De deelnemers moeten een Nederlands rekeningnummer hebben.
  • De deelnemers moeten een ‘eigen’ e-mailadres hebben.
  • Bij 2 verkoper(s) of koper(s) mag er geen sprake zijn van alleen een en/of rekening.
  • Bedrijven kunnen zich nog niet identificeren met IDIN.

 

Alternatief

Gelukkig hebben wij ook een alternatief. Dat is de SMS+Tan gecombineerd met een muishandtekening/paraaf.

Ook met deze techniek zijn er redenen waarom dit niet mogelijk is:

  • De deelnemers moeten een ‘eigen’ e-mailadres hebben.
  • De deelnemers moeten een ‘eigen’ 06-nummer hebben.

Mocht het digitaal ondertekenen niet lukken dan zorgt De Gratis Makelaar voor een vervangend document.

 

Hoe gaat het in z’n werk?

Als de definitieve koopovereenkomst gereed is, maakt De Gratis Makelaar een ondertekenopdracht aan gekoppeld aan de digitale ondertekenprovider Zynyo. Zowel verkoper(s) als koper(s) ontvangen een e-mail met daarin een persoonlijke link naar de definitieve koopovereenkomst. Allereerst krijg je nog eens de digitale koopovereenkomst te zien. Vervolgens kun je starten met het digitaal ondertekenen met een muishandtekening en paraaf. Dit werkt op een laptop, maar ook op tablet of mobiel. Vervolgens identificeer je je zelf aan de hand van IDIN. Dit gaat allemaal in 1 sessie, je hoeft niet wachten op de andere partijen. Nadat je het document hebt getekend wordt deze automatisch verzonden naar de volgende ondertekenaar.

Nadat alle betrokken partijen het koopcontract ondertekend hebben, krijg je een e-mail met het definitieve getekende document. De Gratis Makelaar zorgt voor de verdere afhandeling, zoals het toezenden van de koopovereenkomst met alle stukken naar de notaris. Vervolgens hoor je van de notaris wanneer hij of zij de getekende koopovereenkomsten hebben ontvangen.

 

Veelgestelde vragen over digitaal ondertekenen.

Welke banken ondersteunen digitaal ondertekenen?

De banken die een samenwerking hebben met iDIN en dus digitaal ondertekenen verzorgen, zijn: ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Triodos Bank. Kijk op de veelgestelde vragen pagina van iDIN om te zien wat de actuele status is van de banken.

Hoe kom ik erachter of de (ver)koper al heeft ondertekend?

In het ondertekendashbord kun je de status van de ondertekening volgen. En wanneer beide partijen getekend hebben, ontvangen zij dit getekende document in hun mailbox. De Gratis Makelaar houdt wel in de gaten of partijen getekend hebben. Mocht er na 3 dagen nog niet getekend zijn door één van de partijen dan neemt De Gratis Makelaar contact op met die partij.

Werkt digitaal ondertekenen ook op mobiel en desktop of alleen op een tablet?

Digitaal ondertekenen werkt op desktop (met de muis) de tablet en mobiel (met vinger).

Mag ik de ‘digitaal ondertekenen versie’ ook printen en ondertekenen?

Nee, dat gaat niet. Als u door omstandigheden niet digitaal kunt ondertekenen wordt er door De Gratis Makelaar een ander type document opgesteld dat thuis uitgeprint, ondertekend en opgestuurd kan worden (via mail of post). Dit is een ander document dan het digitale document. Neem dan ook contact met ons op wanneer u dit wilt wijzigen.

Hoe werkt het dan met de ontvangstbevestiging?

In het geval van digitaal ondertekenen wordt er niet separaat een ontvangstbevestiging getekend.

‘Wat is de functie van een ontvangstbevestiging?’ De ontvangstbevestiging is er om vast te stellen op welke datum de wettelijke bedenktijd van 3 dagen van de koper gaat lopen. Als verkoper is het ook goed om deze ontvangstbevestiging (getekend) in bezit te hebben. Zo voorkom je dat er een misverstand ontstaat over het ingaan van de bedenktijd. Het kan namelijk voorkomen dat een koper aangeeft dat hij of zij de koopakte op een later moment (of misschien helemaal niet) heeft ontvangen (ondanks dat zij deze wel helemaal ondertekend hebben). Door de ontvangstbevestiging is voor alle partijen duidelijk op welk moment de bedenktijd is gaan lopen.

Wij zorgen er altijd voor dat de verkoper eerst tekent en vervolgens de koper(s). Alle partijen ontvangen direct na het tekenen de koopovereenkomst in de mail. In dat document en in ons systeem wordt het moment van ondertekenen gelogd. Daardoor is het voor alle partijen duidelijk wat het moment van ingaan van de bedenktijd is. 

Informatie aanvragen